Europees Parlement tevreden met doorbraak brexit

Europees Parlement tevreden met doorbraak brexit

Net als de Europese Commissie zal ook het Europees Parlement aan de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten aanbevelen dat de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de handelsrelaties van start kunnen gaan. “Vele vragen van het Europees Parlement zijn beantwoord”, zo verklaarde Guy Verhofstadt, die de parlementaire stuurgroep over de brexit leidt.
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May bereikten een princiepsakkoord over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hoewel er nog uitstaande kwesties zijn -met name over de Ierse grenskwestie- vindt de Commissie dat de gesprekken over de boedelscheiding voldoende zijn opgeschoten om gesprekken te starten over een overgangsperiode en de toekomstige (handels)relaties.

De Europarlementsleden sluiten zich aan bij die analyse. Ze stemmen daarover volgende week in Straatsburg een resolutie ter attentie van de leiders van de 27 lidstaten, die aanstaande vrijdag op een top in Brussel het startschot moeten geven voor die zogenaamde tweede fase van de brexitonderhandelingen.

Niettemin zijn er volgens Verhofstadt nog een vijftal openstaande vragen die beantwoord moeten worden vooraleer het Europees Parlement kan instemmen met het terugtrekkingsakkoord met Groot-Brittannië. Een afdwingbare oplossing voor de Ierse grenskwestie uiteraard, maar ook een aantal garanties voor het behoud van de rechten van Europese burgers die in Groot-Brittannië willen blijven en de Britse burgers op het vasteland.

Zo blijft Verhofstadt aandringen op een soepele, gratis aangifte voor EU-burgers die na de brexit in Groot-Brittannië blijven wonen en werken. Daarbij moet één aangifte per gezin volstaan. Het parlement wil voorts dat de bestaande rechten ook zullen gelden voor toekomstige partners van EU-burgers en vraagt dat het bindende karakter van beslissingen van het Europese Hof van Justitie nadrukkelijk in het terugtrekkingsakkoord worden verankerd. Tenslotte wil het parlement ook verzekeren dat Britse burgers die in de Europese Unie wonen ook na de brexit zullen genieten van het vrije verkeer.

bron: Belga