Doorbraak in Brexit-onderhandelingen is een feit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben vanochtend een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen bereikt. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht. De Commissie ziet "voldoende vooruitgang", en geeft die positie ook door aan de Europese Raad, klinkt het. Die moet op 15 december finaal het licht op groen zetten voor de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen, over de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De witte rook hing vanochtend al even in de lucht. May en Juncker ontmoetten elkaar in alle vroegte in de Berlaymont, om de laatste hand te leggen aan de langverwachte Brexit-deal. Die had eigenlijk maandag al rond moeten zijn, maar toen strooide de Ierse grenskwestie - en dan vooral de Noord-Ierse unionisten van DUP - nog roet in het eten.

Volgens de Commissie is nu in elk van de drie cruciale domeinen - de burgerrechten van Europeanen in het Verenigd Koninkrijk, de afhandeling van de openstaande rekeningen en de Ierse grenskwestie - "voldoende vooruitgang" bereikt. Erg concreet lijken de oplossingen echter nog niet.

De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in de EU "blijven dezelfde nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten". Administratieve procedures "blijven goedkoop en simpel", klinkt het verder. Wat de financiële regeling betreft, heeft het Verenigd Koninkrijk zich ertoe verbonden de gemaakte afspraken te honoreren, zegt de Commissie. Over de Ierse grenskwestie blijft de Commissie erg vaag. "Wat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland betreft, erkent het Verenigd Koninkrijk de unieke situatie op het Ierse eiland en zijn er 'belangrijke engagementen' aangegaan om een harde grens te vermijden."

Juncker toonde zich na afloop tevreden en hoopvol. "Tussen maandag en vandaag zijn er veel gesprekken geweest, dat ga ik niet verstoppen. Dit waren moeilijke onderhandelingen, en het resultaat is uiteraard een compromis. Dit was zowel voor de EU en Groot-Brittannië moeilijk, maar ik ben hoopvol en vol vertrouwen dat de Europese Raad onze positie zal volgen", zei de Commissievoorzitter.

bron: Belga