Akkoord met Frankrijk over proces Abdeslam: wellicht opsluiting vlak bij Belgische grens

Akkoord met Frankrijk over proces Abdeslam: wellicht opsluiting vlak bij Belgische grens
Akkoord met Frankrijk over proces Abdeslam: wellicht opsluiting vlak bij Belgische grens

Parijs en Brussel hebben praktische afspraken gemaakt over de overlevering van Salah Abdeslam tijdens zijn proces in België, dat op 18 december van start gaat. Abdeslam zal tijdens dat proces “zeer waarschijnlijk” opgesloten worden in Frankrijk, in een gevangenis vlak bij de Belgische grens. Dat heeft het Franse persbureau AFP vernomen. Het hof van beroep van Parijs had eind november ingestemd met de “tijdelijke overdracht” van de 28-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam aan België. Abdeslam verblijft momenteel nog in een zwaarbewaakte gevangenis in de Parijse voorstad Fleury-Mérogis. Maar binnenkort moet hij zich voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden voor de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst.

Na het groen licht van het Franse gerecht moesten er wel nog afspraken worden gemaakt over de manier waarop de overdracht gebeurt. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek is daarover intussen een akkoord bereikt. Daarbij zou overeengekomen zijn om Abdeslam in een Franse gevangenis in de buurt van de grens op te sluiten. Volgens een bron van het Franse persbureau zou dat gebeuren in de gevangenis van Vendin-le-Vieil, zowat 25 km ten zuidwesten van Rijsel. “Ze willen een plaats waar de beveiligingsregels gelijk zijn aan die van Fleury en die dicht bij België ligt”, zo klinkt het.

Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, bevestigt dat er indedaad een overeenkomst is bereikt, maar geeft geen verder details. “De praktische afspraken ken ik niet”, zo klinkt het. “Maar alles is blijkbaar geregeld.”

Salah Abdeslam is de enige overlevende van het terreurcommando dat de aanslagen van november 2015 in Parijs uitvoerde. Op 18 december wordt hij in Brussel berecht voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart 2016. De politie voerde toen een huiszoeking in het onderzoek naar de Parijse aanslagen, maar stootte op gewapend verzet van drie terroristen. Een van hen, Mohamed Belkaid (36), kwam om en twee anderen, Salah Abdeslam en Soufien Ayari konden ontkomen maar werden drie dagen later opgepakt.

Of het proces over de Driesstraat op 18 december ook echt kan aanvatten, is nog een vraagteken. Soufien Ayari heeft immers wel een advocaat maar dat is vooralsnog niet het geval voor Salah Abdeslam. Als er zich op 18 december nog een advocaat aanbiedt, kan die nog uitstel vragen om het dossier voor te bereiden. Ook Abdeslam zelf kan nog uitstel vragen als hij zichzelf zou willen verdedigen.

Bron: Belga