“Ziekenhuizen zagen tak af waar ze op zitten”

Ziekenhuizen zagen tak af waar ze op zitten

“De ziekenhuizen zijn de tak aan het afzagen waar ze zelf opzitten.” Die waarschuwing heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) in de Kamer gelanceerd, naar aanleiding van nieuwe cijfers over de toename van de ereloonsupplementen. “De mensen pikken dit niet meer”, antwoordde de minister op een vraag van Karin Jiroflée (sp.a). Ereloonsupplementen zijn toeslagen die ziekenhuizen en artsen mogen aanrekenen bovenop de gewone prijs. Het gaat enkel om eenpersoonskamers, want de supplementen voor daghospitalisatie in twee- of meerpersoonskamers werden de voorbije jaren fel beperkt, net als die bij borstreconstructie met eigen weefsel. De ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers afschaffen of terugdringen, kan volgens de minister niet omdat het ziekenhuizen in de problemen zou brengen.

Ziekenfondsen komen geregeld met cijfers om een nieuwe toename van de supplementen aan de kaak te stellen. Vorige maand waren het nog de Socialistische Mutualiteiten, deze week was de CM aan de beurt. Jiroflée waarschuwde voor een evolutie richting klassegeneeskunde, met een opdeling tussen rijke mensen en gewone mensen.

Het is voor minister De Block ook wel duidelijk dat de rek er stilaan uit is en dat de grenzen bereikt zijn. “De mensen pikken dit niet meer”, stelde ze in de plenaire Kamer. De minister wil alle kansen bieden aan de medicomut-onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen over de honoraria en tarieven, die ook over de ereloonsupplementen gaan.

bron: Belga