Toekomstig diamantmuseum DIVA geeft sneak preview in Antwerpen

Toekomstig diamantmuseum DIVA geeft sneak preview in Antwerpen

DIVA, het museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst dat op 4 mei 2018 opent in hartje Antwerpen, geeft van 9 december tot en met 7 januari al een sneak preview. Een deel van het complex valt al te bezoeken, zij het nog grotendeels zonder tentoonstellingsobjecten, en via virtual reality kan je ontdekken hoe het belevingsparcours er zal gaan uitzien. DIVA is gevestigd in twee op elkaar aansluitende panden aan de Suikerrui, tussen het stadhuis en het Steen, en moet Antwerpen voor het grote publiek zichtbaarder maken als de internationale diamantstad die ze is. Het is de geestelijke opvolger van zowel het Diamantmuseum aan het Astridplein, dat plaats moest maken voor het congrescentrum rond de Koningin Elisabethzaal, als het eveneens opgedoekte Zilvermuseum in het Rivierenhof. Aanvankelijk was het een initiatief van de provincie Antwerpen, maar de voorbije jaren zetten ook de stad en Toerisme Vlaanderen er mee hun schouders onder. Na de opening wordt het ook overgenomen door de stad.
“We willen het verhaal van juwelen en diamant terug naar de historische binnenstad brengen, naar waar het 500 jaar geleden allemaal begon”, zegt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). “Toevallig stond dit pand aan de achterkant van het stadhuis leeg.”
In het gedeelte dat nu al tijdelijk toegankelijk wordt gemaakt, zijn de inkomhal en de museumshop al klaar en kan je ook al een van de pronkstukken bewonderen: “Frozen Morning Light”, een imposant zilverwerk van ontwerpers Thalen & Thalen dat bezet is met 300 diamanten. Het stuk zal in het voorjaar tijdelijk naar China verhuizen om daar mee promo te maken voor DIVA.

bron: Belga