Europa League - Knappe assist van Adnan Januzaj helpt Sociedad niet aan groepswinst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zenit Sint-Petersburg heeft zich donderdagavond op de slotspeeldag van de groepsfase in de Europa League verzekerd van winst in groep L. De Russen wonnen het rechstreekse duel om de eerste plaats op het veld van Real Sociedad met 1-3. Zenit ging met een 0-1 de voorsprong rusten dankzij Erokhin (35.), die in de herneming de netten deed trillen. Op het uur bood Adnan Januzaj de gelijkmaker op een presenteerblaadje aan. Na een knappe versnelling liet hij zijn mannetje achter, Willan José (58.) had de assist maar binnen te tikken. Sociedad moest winnen om groepswinnaar te worden, maar slaagde daar niet in. Ivanovic (64.) en Paredes (85.) legden de 1-3 eindstand vast. Rosenborg en Vardar, beiden al uitgeschakeld, sloten hun Europese campagne af met een 1-1 gelijkspel.

Plzen wipte in groep G op de valreep over Steaua Boekarest naar de eerste plaats. De Tsjechen wonnen zelf met 0-2 bij rode lantaarn Hapoel Beer Sheva, terwijl Boekarest met 2-1 onderuit ging tegen het Zwitserse Lugano. Plzen en Boekarest waren evenwel al zeker van hun plaats in de knock-outfase. Lugano en Hapoel waren al uitgeteld.

Arsenal zette zijn groepswinst in groep H extra kracht bij door met 6-0 te winnen tegen BATE Borisov. In Belgrado vochten Rode Ster en Keulen onderling uit wie samen met de Gunners naar de volgende ronde mocht. Dankzij een 1-0 zege verzekerde Rode Ster zich van zijn plaats in de zestiende finales.

Salzburg was al zeker van groepswinst en ging op bezoek bij Marseille. L'OM had tegen de Oostenrijkers minstens een punt nodig om de tweede plaats in poule I veilig te stellen. Het bleef uiteindelijk 0-0, waardoor Marseille samen met Salzburg doorstoot. Konyaspor en Guimaraes, die het op een 1-1 gelijkspel hielden, zullen niet Europees overwinteren.

Athletic Bilbao opende in groep J met een 1 op 9, maar met twee opeenvolgende zeges hield het zijn kansen op de zestiende finales gaaf. Tegen Zorya Luhansk moesten de Basken minstens een punt halen om zich te verzekeren van de tweede plaats. Bilbao won uiteindelijk met 0-2 en snoepte het reeds geplaatste Östersunds zo alsnog de groepswinst af. De Zweden speelden 1-1 gelijk tegen Hertha Berlijn, in de slotminuten misten ze een strafschop.

In groep K stond er niets meer op het spel. Lazio was als groepswinnaar geplaatst voor de zestiende finales, Nice stootte als tweede door. De Romeinen leden in het Regenboogstadion een 3-2 nederlaag tegen Zulte Waregem. Nice ging met 1-0 de boot in tegen Vitesse.

De loting voor de zestiende finales wordt komende maandag (13u00) uitgevoerd in het Zwitserse Nyon.

bron: Belga