“Dit soort dossiers moet nationaal behandeld worden”

Dit soort dossiers moet nationaal behandeld worden

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat een dossier als het Eurostadion op nationaal niveau moet worden aangepakt. “Ik heb al veel Overlegcomités meegemaakt, veel overleg is daar vaak niet”, zei hij op Radio 1. De UEFA besloot dat Brussel uit de boot valt als gaststad voor het EK voetbal in 2020. De voetbalorganisatie gelooft niet dat het Eurostadion tijdig klaar raakt. “Ik stel vast dat we blijkbaar nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets te gunnen”, reageerde Alexander De Croo. “Dit is geen Brussels of Vlaams dossier, maar een dossier dat minstens nationaal is en eigenlijk zelfs Europees van omvang.”

Als we er als land niet meer in slagen om een zaak als deze geregeld te krijgen, is er iets grondig mis, vindt de vicepremier. “Als blijkt dat we rond het Eurostadion of rond Brussels Airport of rond de stralingsnormen in Brussel van het ene probleem in het andere tuimelen, moeten we erover nadenken of we dat niet eerder op nationaal niveau moeten beheren.”

Open Vld zit ook in de Brusselse regering en levert daar met Guy Vanhengel de minister van Financiën. “Ik heb soms een verschillende mening dan Guy Vanhengel”, zei De Croo daarover. “Maar op een bepaald moment moet men kunnen beslissen in een dossier dat de belangen van een gewest te boven gaat. De laatste tijd blijkt dat moeilijker en moeilijker te worden.”

“De hoofdstad van Europa heeft gewoon recht op deze infrastructuur”, besloot de Open Vld’er. “Of die nu op het grondgebied van Brussel ligt of daarbuiten. Dit moeten we als land kunnen overstijgen.”

bron: Belga