Belgische regering veroordeelt beslissing Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen

Belgische regering veroordeelt beslissing Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen

De Belgische regering veroordeelt de verklaring van VS-president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer verklaard. Hij zal er binnen de Europese Raad voor pleiten dat de Europese Unie een bemiddelingsrol in het Israëlisch-Palestijns conflict zou spelen. De premier kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje uit verschillende fracties vragen voorgeschoteld over de verklaring van president Trump. Die kondigde gisteren aan Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade van de Verenigde Staten van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Elke spreker keurde die beslissing af.

“Wij beschouwen deze verklaring als niet-conform het internationaal recht. Wij beschouwen deze verklaring als een gevaar voor het belangrijke vredesproces”, antwoordde premier Michel. “Wij veroordelen deze verklaring. We zijn ervan overtuigd dat die een negatieve rol zal spelen en dat ze olie op het vuur gooit, wat niet aanvaardbaar is”.

De eerste minister onderstreepte dat de Belgische ambassade in Tel Aviv aanwezig zal blijven. Hij zal volgende week ook tijdens de Europese Raad pleiten voor een sterke Europese reactie, en dus voor een bemiddelingsrol voor de Europese Unie.

Maandag brengt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek aan Brussel. Volgens de premier is dat enkel in het kader van bilaterale betrekkingen met de EU. Voorlopig staat er geen onderhoud met premier Michel geprogrammeerd, al sluit hij niet uit dat er nog een afspraak wordt gemaakt.

bron: Belga