Antwerpse lage-emissiezone wint e-Gov Award

Antwerpse lage-emissiezone wint e-Gov Award

Het agentschap Informatie Vlaanderen heeft de veertiende editie van de Agoria e-Gov Awards gewonnen met het project van de lage-emissiezone Antwerpen. Met die prijs wil Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, onder andere overheden belonen die met digitale projecten de dienstverlening aan de bevolking en de bedrijfswereld verbeteren. De prijsuitreiking vond donderdagavond plaats in het Koloniënpaleis in Tervuren. Het lage-emissiezone project maakt gebruik van innovatieve technologie en steunt op een nauwe samenwerking tussen lokale, Vlaamse en federale overheidsdiensten, klinkt het bij Agoria. “In tegenstelling tot heel wat gelijkaardige initiatieven in het buitenland waar men stickers moet kopen en op de voorruit kleven, werd hier wel voor moderne technologie gekozen. Die technologie is gebaseerd op automatische kentekenplaatherkenning. Door de volautomatische registratie en inning van boetes worden de doelstellingen gehaald met een minimale administratieve last voor de burgers.”
Het systeem werd volgens Agoria zo gemaakt dat het vlot door de steden kan aangepast worden aan het eigen lokale beleid. “Het project is bovendien gemakkelijk te hergebruiken voor andere Vlaamse steden en de knowhow kan gedeeld worden met andere steden of regio’s in Europa. Ten slotte produceert het project ook een massa statistische gegevens die kunnen gebruikt worden voor milieubeheer en -evaluatie en dus aanzienlijk kunnen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de mensen.”
Agoria reikte ook prijzen uit voor gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, innovatie, samenwerking en open data. Die gingen naar respectievelijk mycareer.be (RSZ), opleidingscheques, een online opleiding over de anti-discriminatiewetgeving (Unia), cartografie voor natuurbranden (Nationaal Geografisch Instituut) en de Zonnekaart (Vlaams Energieagentschap).

bron: Belga