IMF tikt China opnieuw op de vingers

Chinese economie
AFP / G. Baker

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt opnieuw aan op financiële hervormingen in China. Door zijn opgestapelde schulden kan het land de hele wereldeconomie uit evenwicht brengen.

De Chinese bedrijven en bevolking hebben de laatste jaren forse schulden opgebouwd. De stormachtige groei van het land heeft daar heel wat mee te maken. Die groei is de laatste jaren wat aan het afzwakken, maar door leningen aan te gaan, probeert het land dat tegen te gaan. Het resultaat is een gigantische schuldenberg.

De buitensporige kredietgroei in China heeft ook geleid tot de opkomst van allerlei schaduwbanken, die niet onder het reguliere financiële toezicht vallen. Daarnaast bestaat er in China nog steeds een tendens om slechtlopende firma’s koste wat het kost in stand te houden, in plaats van ze failliet te laten gaan.

Voorbereid zijn op schokken

Volgens het IMF is het zaak dat China zijn financiële toezicht en de regelgeving voor banken verbetert. Er zou bijvoorbeeld een centraal orgaan moeten komen dat zich bezighoudt met financiële stabiliteit en zorgt voor meer coördinatie tussen toezichthoudende instanties. Verder zullen banken hun buffers geleidelijk moeten opvoeren, om beter voorbereid te zijn op financiële schokken.

Het is niet de eerste keer dat het fonds China op de vingers tikt. De Chinese overheid erkent de ernst van de situatie inmiddels en maakte topprioriteit van de financiële stabiliteit.

Invloed op wereldhandel

Aangezien China van groot economische belang is voor de rest van de wereld, gaan de financiële perikelen in het Aziatische land de rest van de wereld aan. Een eventuele financiële crisis daar zou flinke impact kunnen hebben op de wereldhandel.