Alternatief voor botox klaar om markt te veroveren

Botox
Foto R.V.

Het Californische biotechbedrijf Revance heeft een antirimpelmiddel geproduceerd gelijkaardig aan botox. Het recept van botox is een van de best bewaarde geheimen, maar lijkt nu gekraakt te zijn.

Het bedrijf Allergan heeft een monopolie op botox. De farmaceut haalt er jaarlijks meer dan 2 miljard euro mee op. Het product waarmee het antirimpelmiddel gemaakt wordt, botulinetoxine, is bijzonder giftig. Omdat er dus uiterst voorzichtig mee omgesprongen moet worden, ziet de Amerikaanse overheid die monopolie door de vingers.

Beter dan botox

Maar er duikt nu toch een concurrent op, want Revance beweert een alternatief te hebben uitgevonden. Meer zelfs, het product zou volgens het bedrijf beter werken dan botox. Uit onderzoek bij 600 testpersonen bleek het antirimpelmiddel RT002 iets meer dan een half jaar te werken. Bij een behandeling met botox duiken de rimpels al na enkele maanden terug op. Het bedrijf uit Californië hoopt tegen 2020 zijn wondermiddeltje op de markt te brengen. Dat zou een zware streep door de rekening van Allergan betekenen.

Verschillende tegenvallers

Het is bovendien niet de eerste tegenvaller. Vorig jaar liep het bedrijf een megafusie met Viagra-producent Pfizer mis. En enkele maanden geleden kwam de farmaceut in opspraak omdat hij het patent op een ander succesmiddel had verkocht aan de indianenstam Mohawks. Die wonen in een reservaat, waar ze vrijgesteld zijn van heel wat regels en onschendbaar zijn. Concurrenten probeerden via de rechter het patent op het product aan te vechten en door met de Mohawks in zee te gaan, hoopte Allergan de zaak onontvankelijk te verklaren.