VRT-journalist Chris De Nijs wint Wablieft-prijs 2017 voor duidelijke taal

In Mechelen heeft VRT-journalist Chris De Nijs de Wablieft-prijs 2017 ontvangen. De prijs bekroont mensen en organisaties die zich inzetten voor duidelijke taal: door die zelf te gebruiken en/of door anderen aan te sporen om dat te doen. De Nijs haalde het van twee medegenomineerden, de organisatie Helder Recht en het charter Geletterde Gemeente. De 58-jarige De Nijs werkt sinds 1988 voor de openbare omroep en specialiseerde zich doorheen de jaren in sociale verslaggeving. “Je ziet hem vaak op straat tussen veel mensen en voor bedrijfspoorten”, aldus de jury van de Wablieft-prijs. “Bij betogingen en stakingen staat hij klaar met de microfoon. Dan zie je Chris De Nijs op zijn best: hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden.”

De Nijs haalde het dit jaar van de vzw Helder Recht, die onder meer juristen aanzet om klare taal te gebruiken, en het charter Geletterde Gemeente, een overeenkomst tussen alle West-Vlaamse steden en gemeenten die zich daarin engageren om duidelijk en eenvoudig te communiceren en de dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk te organiseren. Op de erelijst volgt De Nijs VTM-weervrouw Jill Peeters op.

De Wablieft-prijs bestaat intussen 20 jaar. Andere laureaten waren onder meer Goedele Liekens, de christelijke en socialistische mutualiteiten en Vincent Kompany. Het is een initiatief van Wablieft, een “centrum voor duidelijke taal” dat ook een eigen krant uitbrengt met nieuws uit binnen- en buitenland in eenvoudige bewoordingen.

bron: Belga