Vijftig jaar van Leopardtanks tentoongesteld in Koninklijk Legermuseum

Vijftig jaar van Leopardtanks tentoongesteld in Koninklijk Legermuseum

De emblematische Leopardtank, die het Belgische leger van 1967 tot 2014 in dienst had, viert zijn vijftigste verjaardag. Om die te vieren, presenteert het War Heritage Institute (WHI) in het Koninklijk Legermuseum aan het Jubelpark een overzichtstentoonstelling van alle modellen van de Leopardtank die het Belgische leger gedurende bijna een halve eeuw gebruikte. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kwam de expo vandaag openen. “Ons leger nam in 2014 afscheid van Leopard voor een welverdiend pensioen na een carrière van 47 jaar”, vertelt minister Vandeput. “Het is dus geen toeval dat de Leopard hier komt te staan, want de geschiedenis van ons leger vertellen is een hoofdtaak van dit museum.”

Bijna 50 jaar lang was de Leopardtank het gezicht van de landcomponent van het Belgische leger. De overzichtstentoonstelling stelt verschillende versies voor. Van de eerste versie, de Leopard 1A1, tot het Belgisch prototype de Leopard Mexas, maar ook bijzondere tanks zoals de Leopard Leguan, een bruglegger, of de Leopard Gepard, een luchtafweertank, komen aan bod.

Tegelijkertijd worden ook de voorgangers van de Leopard voorgesteld aan de bezoeker, die zo een compleet beeld krijgt van de stalen pantservoertuigen van het Belgische leger tussen 1950 en 2000.

Het WHI wil vooral jongeren bekend maken met de Belgische militaire geschiedenis. Voor hen is er met het spelblad een manier om spelenderwijs alles te weten te komen over de stalen monsters.

bron: Belga