Vakbonden bekijken nieuw voorstel Jambon voor organisatie spoorwegpolitie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbonden gaan voorlopig geen actie ondernemen tegen de toekomstplannen bij de spoorwegpolitie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte een nieuw voorstel over, dat opnieuw zal bekeken worden door het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, NSPV, ACV en VSOA). De vakbonden van de spoorwegpolitie hadden vorige maand gezamenlijk een stakingsaanzegging ingediend, die het mogelijk maakt om tussen 1 december en 2 januari acties te voeren. De bonden willen dat er een oplossing komt voor het personeelstekort en eisen ook dat er duidelijkheid wordt verschaft over de toekomstplannen van de spoorwegpolitie. Jan Jambon lanceerde daarop het voorstel om over te schakelen naar een nieuwe structuur met nog maar vijf hoofdentiteiten (Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi). De andere posten - onder meer in Hasselt, Leuven en Brugge - zullen dan enkel nog satellietkantoren zijn.

Aanvankelijk stuitte dat voorstel op een 'njet' bij de bonden, omdat de agenten in die satellietkantoren vreesden dat ze niet langer op dezelfde plaats aan de slag konden blijven. Maar woensdagmorgen heeft minister Jambon in een nieuw voorstel aangegeven dat de 100 à 150 mensen in de satellieten toch hun werkplaats kunnen behouden. Het gaat wel om een uitdoofscenario. Wanneer er mensen in die satellietkantoren vertrekken, zullen hun vervangers dus aan de hoofdentiteit worden toegewezen, zo leggen de bonden uit.

Daarmee worden de plannen van de vakbonden om effectief tot actie over te gaan weer even opgeborgen. "Er was grote actiebereidheid bij het personeel", zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV. "Maar het nieuw voorstel van de minister is een positief signaal. Het lijkt me redelijk, maar het zal nog verder bekeken moeten worden."

Ook de liberale bond VSOA spreekt van een positieve ontwikkeling. "De omstandigheden van de mensen in de satellieten was onze eerste zorg", zo zegt Vincent Houssin. In de loop van de komende dagen zou duidelijk kunnen worden of de vakbonden instemmen met het voorstel.

bron: Belga