Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël
Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Amerikaanse president Donald Trump zal Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Dat hebben functionarissen van het Witte Huis gezegd. De president zal zijn beslissing woensdag om 13 uur lokale tijd (19 uur Belgische tijd) officieel bekendmaken en toelichten. Het Witte Huis benadrukt wel dat Trump blijft ijveren voor een tweestatenoplossing. Er zal ook meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal “jaren” in beslag nemen, benadrukt het Witte Huis.
De leiders in het Midden-Oosten werden dinsdag op de hoogte gebracht van de beslissing van Trump. Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem “elke kans op een vredesproces de grond inboort”. Ook onder anderen de Saoedi-Arabische koning Salman en de Franse president Emmanuel Macron raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.
Zowel de Israeli’s als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn “eeuwige en ondeelbare hoofdstad”, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.
De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

Bron: Belga