“Spaanse gerecht weet dat er geen grond is voor beschuldigingen”

Spaanse gerecht weet dat er geen grond is voor beschuldigingen

Het Spaanse gerecht heeft schrik dat er geen grond is voor de beschuldigingen tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers die in België verblijven. Daarom is het Europese aanhoudingsmandaat ingetrokken. Dat heeft Puigdemont gezegd in Brussel, nadat Spanje het Europees aanhoudingsmandaat tegen hem en zijn vier ministers onverwacht had ingetrokken. Het vijftal was naar hier gevlucht omdat ze in Spanje zware celstraffen riskeren voor ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. “Beschuldigingen die ons 30 jaar cel kunnen opleveren”, aldus Puigdemont, bijgestaan door zijn ministers.

“Waarom is het aanhoudingsmandaat ingetrokken?”, zo vroeg Puigdemont zich luidop af. “Omdat het Spaanse gerecht schrik heeft dat er geen grond is voor deze beschuldigingen. Dit gaat om politieke vervolging. Wij hebben geen misdaad begaan, wij hebben enkele een democratisch mandaat uitgevoerd. Spanje heeft schrik dat het anders onder de loep wordt gehouden door de internationale gemeenschap.”

Puigdemont haalde ook uit naar de Spaanse regering omdat ze geen internationale waarnemers wil toelaten bij de Catalaanse verkiezingen van 21 december.

De Brusselse raadkamer zou op 14 december moeten beslissen of de Catalanen effectief aan Spanje moesten worden uitgeleverd, maar dat is dus niet meer nodig.

bron: Belga