Reynders: “Veel bitterheid” over beslissing van Trump

“Er heerst veel bitterheid” over de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar aanleiding van de démarche de Amerikaanse president. De MR-vicepremier roept op tot kalmte. President Trump bevestigde vandaag in een langverwachte speech in het Witte Huis dat het voor hem “tijd is om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël”. Daarmee steekt hij de lont in het diplomatieke kruitvat: niet alleen de Palestijnen maar het overgrote deel van de internationale gemeenschap reageren uiterst negatief. Het is de eerste keer dat iemand binnen de internationale gemeenschap de consensus over Jeruzalem – dat de status bepaald moet worden via onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen – doorbreekt.

Volgens Reynders heerst er binnen de internationale gemeenschap dan ook veel bitterheid over de beslissing van Trump, “omdat we veel signalen hebben gegeven dat dit niet de goede oplossing is”, zegt hij in een reactie aan Belga. “We vrezen dat deze démarche de regio in lichterlaaie zet, en dat hebben we ook kunnen zeggen aan Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, tijdens zijn bezoek aan Brussel dinsdag.”

Reynders hoopt nu dat de dialoog tussen Israël en Palestina snel weer kan worden opgenomen. België is net als de EU gewonnen voor een tweestatenoplossing, benadrukt de vicepremier. De unilaterale beslissing van Trump om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël uit te roepen, zal die vredesonderhandelingen niet vooruithelpen. “Dit betekent misschien een kans voor Europa om een belangrijkere rol te gaan spelen”, suggereert Reynders.

De situatie zal volgende maandag ongetwijfeld besproken worden op de ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, vooral omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dan ook naar Brussel afzakt. De president van de Palestijnse autoriteit Mahmoud Abbas zakt in januari af naar de Europese hoofdstad.

bron: Belga