Premier noemt benoeming De Bolle “opsteker voor ons land”

Premier noemt benoeming De Bolle "opsteker voor ons land"

Premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemen de aanstelling van Catherine De Bolle tot baas van Europol “een opsteker voor ons land”. “Hieruit blijkt internationaal respect voor de manier waarop onze politiediensten de voorbije jaren strijd hebben geleverd tegen hardnekkige fenomenen als terrorisme en georganiseerde criminaliteit”, klinkt het in een gezamenlijke mededeling. De Bolle kwam als eerst gerangschikte kandidaat uit de bus na een uitgebreide selectieprocedure, en kreeg het vertrouwen van een meerderheid van lidstaten van de Europese Unie. Ten laatste op 1 mei 2018 zal ze aan haar nieuwe taak beginnen. Tegen dan moet de regering een opvolger hebben aan het hoofd van de federale politie. De procedure voor die opvolging moet uiteraard nog worden opgestart.

De Bolle zal vanuit Den Haag leiding geven aan 1.100 mensen binnen de Europese politieorganisatie. “Tot die tijd zal ze zich met de overgave die we van haar gewend zijn, als commissaris-generaal van de Federale Politie blijven inzetten”, zeggen Michel en Jambon.

“Catherine de Bolle is de juiste vrouw op de juiste plaats. Haar verkiezing is een erkenning van de inzet en het professionalisme van onze politie. De voorbije jaren heeft ze ons land een grote dienst bewezen. De actie van Europol is een belangrijke garantie voor de veiligheid van onze burgers. De regering gelooft in een sterkere samenwerking tussen de diverse politiediensten in Europa. Ik wil haar persoonlijk veel succes wensen met haar nieuwe uitdaging”, zegt premier Michel.

“Ik heb het genoegen gehad om gedurende meer dan drie jaar intens met Catherine samen te werken. Dat was dikwijls in moeilijke omstandigheden, zoals in de nasleep van de aanslagen van 22 maart. Ik heb Catherine leren kennen als een uitmuntende politiebaas en tegelijk een schitterende teamspeler. Zoals ik haar ken, zal zij Europol de volgende jaren verder laten groeien tot een nog performantere politieorganisatie die van samenwerking haar handelsmerk maakt. Ik kijk ernaar uit om met haar binnen haar nieuwe rol te blijven samenwerken”, zegt minister Jambon.

bron: Belga