Palestijnse diplomaat noemt erkenning Jeruzalem “regelrechte oorlogsverklaring”

Palestijnse diplomaat noemt erkenning Jeruzalem "regelrechte oorlogsverklaring"

Dat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël, komt neer op een regelrechte oorlogsverklaring. Dat heeft Palestijns diplomaat Hassan Al Balawi vanavond gezegd in Terzake. Voor Al Balawi, die werkt bij de Palestijnse vertegenwoordiging bij de Europese Unie, heeft de VS “alle vertrouwen als neutrale bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijns conflict verloren”. Donald Trump bevestigde vandaag tijdens een langverwachte speech in het Witte Huis dat het wat hem betreft “tijd is om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël”. Meteen goed voor een stroom aan verontwaardigde reacties: Trump is hiermee de eerste die de jarenlange consensus over Jeruzalem – dat de status van de stad alleen in onderhandelingen tussen Israël en Palestina kan worden beslist – doorbreekt.

Voor Al Balawi is de toespraak van Trump een schending van dat akkoord, van de Oslo-akkoorden en van het internationaal recht. “Door hem zijn de VS geen neutrale bemiddelaar meer. Met zijn speech trekt hij Amerika terug uit het vredesproces, want aan Palestijnse kant is geen vertrouwen meer in hem”, zegt hij. Bovendien kiezen de Verenigde Staten volgens hem definitief de kant van Tel Aviv en legitimeren ze de “Israëlische bezetter”. “Dit is een oorlogsverklaring”, vindt Al Balawi. “Trump moedigt hiermee geweld aan”.

“Wij hopen dat de hele wereld zich hier tegen verzet, en onze hoop ligt vooral bij de VN en de Europese Unie. Als die een tweestatenoplossing genegen zijn, moeten ze de Palestijnse staat erkennen”, besluit Al Balawi.

bron: Belga