Nieuw fossiel houdt het midden tussen zwaan en dinosaurus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een internationaal team van paleontologen, onder wie twee Belgische vorsers, heeft een fossiel van een nieuwe dinosaurussoort onderzocht dat tussen 71 en 75 miljoen jaar oud is en al geruime tijd geleden ontdekt werd in Mongolië. Het onderzoek toonde aan dat er naast lopende en vliegende ook zwemmende dinosauriërs waren. De bevindingen van de vorsers worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De dino had een lange, zwaanachtige nek, kleine vleugelachtige uitstulpingen en een snavel met kleine tanden. Het dier leefde zowel op het land als in het water. Zijn poten lijken op deze van loopvogels, zijn vleugels op de korte vinachtige voorste ledematen van pinguïns. Op basis van die eigenschappen besloten de wetenschappers dat er nood was aan een nieuwe subfamilie in de grote dino-stamboom, die van de Halszkaraptorinae.

Aan het onderzoek, onder leiding van de Italiaan Andrea Cau van het Museo Geologico Giovanni Capellini in Bologna, namen twee Brusselse vorsers deel: Pascal Godefroit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Koen Stein van de afdeling AMGC (Analytical, Environmental and Geo-Chemistry) van de VUB.

Godefroit zorgde er mee voor dat het fossiel onderzocht kon worden en dat het uiteindelijk werd teruggegeven aan Mongolië. "Het fossiel was illegaal opgegraven en uit Mongolië gesmokkeld", zegt Godefroit. "Daarna belandde het achtereenvolgens bij minstens vijf verschillende privé-eigenaars. Het was (de Franse paleontoloog) François Escuillié, een bekend verzamelaar, die het fossiel opmerkte en aankocht, waarna hij het aan het KBIN bezorgde voor repatriëring."

bron: Belga