Kristallen Fiets – Ook Jolien D’hoore volgt zichzelf op

Kristallen Fiets - Ook Jolien D'hoore volgt zichzelf op

Jolien D’hoore heeft woensdag de Kristallen Fiets voor vrouwen gewonnen, een prijs die voor de tweede keer werd uitgereikt door de krant Het Laatste Nieuws. De 27-jarige renster scoorde 788 punten, 124 meer dan Sanne Cant. Lotte Kopecky werd derde met 520 punten. De Kristallen Fiets kreeg er doorheen de jaren enkele ‘kleine broertjes’ bij. Zo wordt sinds 1994 de Jongere van het Jaar en sinds 2000 de Teammanager/Ploegleider/Coach van het Jaar verkozen. Voorts bepaalt het grote publiek online wie als ‘Helper van het Jaar’ de Kristallen Zweetdruppel in ontvangst mag nemen.
Sinds 2016 is er ook een Kristallen Fiets voor vrouwen die D’hoore voor het eerst op haar naam bracht. Dit jaar behaalde D’hoore elf zeges op de weg en kroonde ze zich in Hong Kong tot de eerste wereldkampioene ploegkoers bij de vrouwen, aan de zijde van Lotte Kopecky. Met Sanne Cant had ze een taaie tegenstander. Cant kroonde zich in januari voor het eerst tot wereldkampioene in het veld en pakte ook de eindwinst in de Superprestige en de DVV Trofee. Ze werd verder nog Belgisch en Europees kampioene. Dat volstond evenwel niet om D’hoore de trofee af te snoepen.
Bjorg Lambrecht werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot jongere van het jaar. Hij haalde het met 726 punten. Jasper Philipsen werd met 452 punten tweede, Harm Vanhoucke werd derde met 198 punten. De 20-jarige Lambrecht won het voorbije seizoen Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften, behaalde ritwinst in de vierde etappe van de Ronde van de Isard d’Ariège en werd tweede in de eindstanden van de Ronde van de Isard d’Ariège, de Ronde van Aosta (na Pavel Sivakov), de Ronde van de Savoie-Mont-Blanc en de Ronde van de Toekomst (na Egan Arley Bernal). Volgend seizoen wordt hij prof bij Lotto Soudal.
De prijs van beste ploegleider/manager van het jaar gaat naar Patrick Lefevere met 526 punten, voor de vijfde keer in zijn carrière, al moest hij de eerste trofee wel delen met Johan Bruyneel in 2000. Valerio Piva van BMC werd tweede met een score van 296 punten, Hilaire Van der Schueren derde met 256 punten.
De helper van het jaar, of de Kristallen Zweetdruppel, verkozen door het publiek via de website van Het Laatste Nieuws, ging voor het eerst naar Julien Vermote met 50 procent van de stemmen. Tim Declercq werd tweede met 20 procent van de stemmen, Oliver Naesen en Frederik Veuchelen bezetten samen de derde plaats met 13 procent.

bron: Belga