Kremlin maakt zich zorgen over mogelijke gevolgen van erkenning Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland bekijkt de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël met grote bezorgdheid tegemoet. "De situatie is niet eenvoudig", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag in Moskou. President Vladimir Poetin is ongerust, omdat de erkenning zware gevolgen voor de regio kan hebben. Eerder had hij een telefoongesprek met zijn Palestijnse collega Mahmud Abbas gevoerd. Het Kremlin wilde niets meer zeggen over de Amerikaanse plannen, omdat Washington de beslissing officieel nog niet bekendgemaakt heeft, zei Peskov aan het persbureau Tass. Volgens het Witte Huis zal Trump dat vanavond om 19.00 uur Belgische tijd doen. Indien Trump Jeruzalem als hoofdstad van de Israëli's erkent, roept Hamas op tot een nieuwe Palestijnse opstand. Ismail Haniya, leider van de de tot dusver in de Gazastrook heersende beweging, noemde de gevolgen van een dergelijke beslissing van Trump onvoorspelbaar. "De beslissing zal in elk geval het begin markeren van een tijd van vervaarlijke veranderingen in de hele regio", zei hij in Gaza. Haniya riep president Abbas op het einde van het vredesproces met Israël te verklaren en elke samenwerking op het vlak van veiligheid te beëindigen.

Abbas van zijn kant riep zijn volk op tot eenheid. "We werken aan het slagen van de verzoening", werd hij geciteerd door het Palestijnse persbureau Wafa. De nationale eenheid is het juiste antwoord op alle pogingen om de door internationale wetten gegarandeerde rechten van de Palestijnen te schenden. Hamas en de Palestijnse Autoriteit onder Abbas werken momenteel na een tien jaar durende broedertwist aan een verzoening. Hamas had zich ertoe bereid verklaard de controle over de Gazastrook weer te willen afgeven. De Palestijnse premier Rami Hamdallah waarschuwde voor geweld in de regio. "De kwestie Jeruzalem gaat niet enkel om de Palestijnen, maar ook om alle Arabieren en moslims", zei hij volgens Wafa.

Israël had in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog het overwegend Arabische oostelijke deel van de stad veroverd en later geannexeerd. Het claimt heel Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad. Die aanspraak wordt internationaal niet erkend. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem hun toekomstige hoofdstad na een tweestatenoplossing.

bron: Belga