"Grotere voorzichtigheid nodig bij inzetten stroomstootwapens"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amnesty International roept op tot grote voorzichtigheid bij het gebruik van stroomstootwapens. De ngo reageert zo op het proefproject voor het gebruik van die tasers in veertien politiezones, dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag aankondigde. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat er geen wettelijk kader is om de wapens te gebruiken. "Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de agenten zelf, maar kan ook leiden tot misbruik van die wapens", zegt directeur Wies De Graeve. "Stroomstootwapens zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot ernstige verwondingen en kunnen zelfs dodelijk zijn. Daarom moet het gebruik ervan wettelijk worden geregeld. Het afvuren van een stroomstootwapen mag alleen toegelaten worden in levensbedreigende situaties wanneer een minder verregaande oplossing niet mogelijk is", aldus De Graeve.

De ngo vindt bovendien dat het verboden moet worden om de wapens direct op het lichaam te gebruiken, wat leidt to hevige pijn en vaak extra verzet opwekt. "Het is zeer twijfelachtig of deze toepassing noodzakelijk is voor legitieme ordehandhaving. Dergelijk gebruik toelaten, zal leiden tot mishandeling", zegt De Graeve. "Amnesty heeft tal van gevallen gedocumenteerd waarbij bijvoorbeeld reeds geboeide mensen toch nog worden geëlektrocuteerd, enkel om pijn aan te richten."

Uit onderzoek in andere landen waar de wapens al langer door ordehandhavers wordt gebruikt, blijkt bovendien dat de veiligheid niet gewaarborgd kan worden. Zo werden in de Verenigde Staten vele honderden doden in relatie gebracht met het gebruik van stroomstootwapens.

Amnesty roept dan ook op om alle agenten die zo'n wapen krijgen een degelijke opleiding te geven, en raadt af om de wapens op te nemen in de standaarduitrusting van agenten.

Tot slot wijst de mensenrechtenorganisatie erop dat het Antifoltercomité van de Verenigde Naties België al in 2014 terechtwees omdat het gebruik van stroomstootwapens onvoldoende gereguleerd is. "Het is onverantwoord dat België nu een stap verder zet zonder eerst de aanbevelingen van de VN uit te voeren", besluit De Graeve.

bron: Belga