Crevits gefrustreerd over uitblijven imamopleiding

Crevits gefrustreerd over uitblijven imamopleiding

“Geen van mijn voorgangers is er ooit in geslaagd een imamopleiding op te richten in Vlaanderen.” Dat zei Onderwijsminister Hilde Crevits in de commissie Radicalisering van het Vlaams parlement. “Ik vind dat bijzonder spijtig, omdat we aan onze hogescholen en universiteiten alle kwaliteiten hebben om daar een kwaliteitsvolle insteek aan te geven.” Vlaanderen wil heel graag een opleiding voor imams, maar kan daar zelf het initiatief niet voor nemen. Dat moet van de Moslimexecutieve komen. Er waren de voorbije jaren verschillende overlegrondes met de moslims, maar dat leverde niets op. “Zolang de Executieve ons de vraag niet stelt, kunnen wij niets anders doen dan faciliteren”, zei Crevits. Het gaat dan onder meer om het bundelen en beschikbaar stellen van didactisch materiaal. Vlaanderen heeft wel al zogenaamde professionaliseringstrajecten voor imams aangeboden, maar die bereikten de doelgroep niet. “De deelnemers bleken voornamelijk vrouwen te zijn, geen imams”, aldus de CD&V-minister.

Crevits maakte in de commissie voorts bekend dat het aanspreekpunt radicalisering voor het onderwijs sinds begin 2015 al 950 keer is geconsulteerd. Daar kunnen scholen en Centra voor Leerlingenbegeleiding terecht met vragen over radicaliseirng. Het netwerk voor islamexperts kreeg al 527 aanvragen. Dat netwerk, onder leiding van Khalid Benhaddou, gaat naar scholen om er uitleg te geven over islam en radicalisering.

Binnen enkele weken krijgen de schooldirecteurs een e-book over crisismanagement en -communicatie. Dat moet hen toelaten bij een crisis correct te communiceren en het normale schoolleven weer op gang te trekken.

bron: Belga