Commissie wil Europees IMF en Europese minister van Financiën

Commissie wil Europees IMF en Europese minister van Financiën

Een Europees IMF om noodlijdende eurolanden te redden, een aantal begrotingslijnen voor een stabiele eurozone en een Europese minister van Economie en Financiën. Dat zijn de blikvangers van de voorstellen die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om de eurozone te versterken. Tijdens de eurocrisis werd pijnlijk duidelijk dat de eurozone op institutioneel vlak onvoldoende gewapend was om financiële orkanen te weerstaan. Nu de storm is getrotseerd, wil de Europese Commissie de fundamenten van de economische en monetaire unie versterken. “Er is geen beter moment om het dak te repareren dan wanneer de zon schijnt”, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker.

Zo wil de Commissie het Europese noodfonds (ESM) omturnen tot een Europees Monetair Fonds, dat eurolanden in financiële nood een levenslijn kan toewerpen en een ultiem vangnet kan aanbieden bij een bankencrisis. De Commissie wenst in de volgende meerjarenbegroting na 2020 ook een aantal begrotingslijnen voor een meer stabiele eurozone inbouwen. Zo bepleit ze middelen om het investeringsniveau op peil te houden in eurolanden die financieel even in nauwe schoentjes komen te zitten.

Ook wil de Commissie een Europese minister van Financiën in het leven roepen. Naar het beeld van de Europese buitenlandminister Federica Mogherini zou hij of zij zowel vicevoorzitter van de Europese Commissie als voorzitter van de eurogroep worden. Het is één van de maatregelen die de democratische aansprakelijkheid van het bestuur van de eurozone moeten versterken.

De plannen van Juncker zijn minder ambitieus dan die van de Franse president Emmanuel Macron, die enkele maanden geleden pleitte voor een aparte eurobegroting. De Commissie is echter beducht voor elke stap die de eurozone verder kan verwijderen van de overige lidstaten van de Europese Unie. Integendeel, ze voorziet een begrotingslijn om die landen te helpen op weg naar het lidmaatschap van de eurozone.

De voorstellen worden volgende week een eerste keer tegen het licht gehouden op een top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

bron: Belga