Brussel voert druk op minister Bellot verder op

Brussel voert druk op minister Bellot verder op

Het Brussels gewest en 17 van de 19 Brusselse gemeenten voeren de druk op het federale niveau verder op. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kreeg een antwoord op zijn brief van vorige week, waarin gewest en gemeenten hekelen dat geluidsnormen – ondanks een uitspraak van een Brusselse rechtbank afgelopen zomer – nog altijd geschonden worden en waarin ze zich “het recht voorbehouden om alle mogelijke gevolgen te onderzoeken”, ook het aanspannen van nieuwe rechtszaken. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf het Brusselse gewest en de gemeenten afgelopen juli gedeeltelijk gelijk in hun zaak tegen de geluidshinder op de luchthaven. De rechter eiste dat de Belgische staat de overtredingen van de geluidsnormen op de Kanaalroute stopt tussen 23 en 7 uur, maar ging niet in op de vraag om die route volledig te verbieden.

Bellot schreef het Brussels gewest en de gemeenten vorige week een brief, waarin hij de maatregelen uitlegde waarmee de Belgische staat – het federale niveau dus – aan de uitspraak van de rechtbank wil voldoen. Zo komt er onder meer een impactstudie naar de geluidshinder op de verschillende start- en landingsbanen. Maar dat is voor Brussel onvoldoende. In de brief van 8 pagina’s staat onder meer te lezen dat de uitspraak “absoluut niet gerespecteerd wordt” en dat er nog altijd “talrijke schendingen van de geluidsnormen geconstateerd worden op de bewuste vliegroutes, die op geen enkele manier zijn aangepast en ook op korte termijn ook niet aangepast zullen worden.”

De ondertekenaars, het gewest en alle Brusselse gemeenten behalve Etterbeek en Ukkel houden de deur ook op een kier voor nieuwe juridische acties, “en het opleggen van dwangsommen als dat nodig is”.

De MR-burgemeesters van Etterbeek, Molenbeek, Elsene, Koekelberg, Ganshoren en een MR-schepen in Ukkel zijn in een aparte brief aan Bellot een stuk milder. “We zijn tevreden dat er een globale en onafhankelijke impactstudie komt”, klink het daar. Ze vragen de minister wel om ook de alternatieve oplossingen en voorstellen van de gemeenten en verschillende Brusselse belangenorganisaties op te nemen in de studie.

bron: Belga