Bourgeois legt eerste steen van nieuw innovatieonderzoekscentrum in Leuven

Bourgeois legt eerste steen van nieuw innovatieonderzoekscentrum in Leuven

“We geloven niet alleen in Sinterklaas, maar ook in een toekomst voor de maakindustrie in Vlaanderen”, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois in Leuven, waar hij op het Wetenschapspark Arenberg de eerste steen kwam leggen van een nieuw onderzoekscentrum voor innovatie. Bourgeois wilde daarmee het belang benadrukken van de bouw die er vandaag start, en tegen september van volgend jaar moet resulteren in een gloednieuw “slim” kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris. Het kantoorgebouw, met een oppervlakte van 6.500 vierkante meter, vergt een investering van 10 miljoen euro. Tegen 2015 zullen er 200 onderzoekers en adviseurs aan de slag zijn. Het gebouw ligt op het Wetenschapspark Arenberg halverwege tussen de toren van Imec en de gebouwen van Option. De cluster van onderzoekscentra en spin-offs van de KU Leuven ligt overigens erg strategisch langs de Koning Boudewijnlaan, eigenlijk de op- en afrit naar de autowegen E40 en E314.

Flanders Make legt zich toe op technologisch onderzoek rond mechatronica en methodes om producten te ontwikkelen. Er waren al vestigingen in Lommel, Leuven en bij vijf Vlaamse universiteiten. Maar vanaf volgend jaar huizen de vorsers van Flanders Make samen met onderzoekers van de KU Leuven en medewerkers van Sirris in één nieuw gebouw. Sirris is het centrum van de Begische technologische industrie dat in 1949 werd opgericht door Agoria en inmiddels (net)werkt voor 2.300 Belgische bedrijven.

“Dit nieuwe gebouw is – ook letterlijk dankzij zijn ligging – de Leuvense toegangspoort voor de technologische industrie”, zegt René Branders, ceo van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. “Het is uiterst belangrijk dat we mee zijn in de race naar Industrie 4.0, de Vierde Industriële Revolutie. De mensen in dit centrum, wetenschappelijke toptalenten, moeten dat mogelijk maken”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make.

Minister-president Bourgeois zei te geloven in de toekomst van de maakindustrie in Vlaanderen en onderstreepte dat de Vlaamse overheid volop investeert in Onderzoek en Ontwikkeling om ervoor te zorgen dat we de trein van de automatisering, de digitalisering en de robotisering niet zullen missen. “Sommige jobs zullen onder druk komen, maar ik geloof ook dat er veel opportuniteiten komen. Dat er in the long run veel werkgelegenheid gecreëerd zal worden”, zegt Urbain Vandeurzen. Vandeurzen ontvouwde ook al intenties om – naast Leuven en Lommel – ook een derde site in West-Vlaanderen op te richten en een antenne op de Thor-site in Genk. Schepen Mohamed Ridouani van Leuven zegde de bedrijven en hun personeel alle steun toe om zich in Leuven te kunnen ontplooien. “Jullie liggen hier in het hart van een van de slimste vierkante kilometers ter wereld”, aldus de schepen van Leuven.

bron: Belga