Bourgeois hekelt "ongelukkige woordkeuze" Vlaams Bouwmeester

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt de "ongelukkige woordkeuze" van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck in zijn interview met Knack. "Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel", luidt de kop van dat interview. Hoewel die titel volgens Bourgeois "misleidend" is, vindt hij de woordkeuze van de Bouwmeester toch "ongelukkig en onverantwoord". Dat heeft Bourgeois vandaag in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op vragen van Lydia Peeters (Open Vld) en Lode Ceyssens (CD&V). Het is niet de eerste keer dat Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck in een interview zijn visie op het Vlaams ruimtelijk beleid uit de doeken doet. De 59-jarige ingenieur-architect schuwt daarbij ook de scherpe uitspraken niet. Maar de titel boven het interview in Knack - "Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel" - schoot bij verschillende mensen, onder wie een aantal politici, in het verkeerde keelgat. Zo tweette Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten: "Geachte 'bouwmeester', Vlamingen die dromen van een eigen huis, ook vrijstaand, zijn géén criminelen. Het zijn gelukkige mensen. Respect is op zijn plaats."

Ook in het Vlaams Parlement veroorzaakten de woorden van Leo Van Broeck de nodige commotie. Voor Lydia Peeters (Open Vld) kunnen de uitspraken van de Bouwmeester niet door de beugel. "Het kan niet dat hij mensen met een vrijstaande woning nu als een schoolmeester met het vingertje terechtwijst en hun situatie crimineel noemt", aldus Peeters.

Ook voor Lode Ceyssens (CD&V) waren de woorden "een brug te ver". "Deze uitspraak is schofferend voor iemand die een vrijstaande woning bouwt of voor iemand die nog een perceel heeft waarop hij een vrijstaande woning wil bouwen".

Minister-president Geert Bourgeois nuanceert dat de titel van het artikel wat "misleidend" is omdat Leo Van Broeck "crimineel" bedoelde in de zin van "crimineel zat" of "onverantwoord", zoals ook in het interview staat. Maar ook dan is de woordkeuze van de Bouwmeester volgens Bourgeois nog "ongelukkig" en "onverantwoord".

Ondanks die betwistbare woordkeuze vindt Bourgeois wel dat er in het interview "originele ideeën" staan. "De grote lijnen van het interview sporen met onze beleidsvisie inzake ruimtelijke ordening, verdichting en verkerning en het pleiten voor sterke dorpen."

bron: Belga