Uitwerking Zomerakkoord blijkt harde noot om te kraken

Uitwerking Zomerakkoord blijkt harde noot om te kraken
Belga / L. Dieffembacq

De top van de federale regering heeft zich enkele dagen extra gegeven om de details van het Zomerakkoord uit te klaren. Nochtans leek een positieve studie van de Nationale Bank schot in de zaak te brengen.

Het kernkabinet zat gisteren samen om enkele zware knopen door te hakken. De concrete uitwerking van de effectentaks, het belastingvrij bijverdienen en de verlaging van de vennootschapsbelasting lag op tafel, maar tot een besluit zijn de regeringspartijen niet gekomen.

De centrale vraag is wat te doen met de ingewonnen adviezen. De maatregelen die in de zomer overeengekomen zijn, werden door onder andere de Raad van State en de sociale partners allerminst op gejuich onthaald. Gisteren kwam de Nationale Bank eindelijk met goed nieuws. In een rapport schaart het zich achter de hypotheses die de regering voorop stelt voor een budgetneutrale hervorming van de vennootschapsbelasting.

“Waarom hebben we de adviezen anders gevraagd”

Het sein voor Open Vld om “niet eindeloos te palaveren” en verder te werken op de huidige basis van de voorstellen, maar CD&V deelt dat enthousiasme niet. De christendemocraten wezen al eerder richting bijsturingen. CD&V-vicepremier Kris Peeters wil in elk geval dat de adviezen “au sérieux” worden genomen. “Waarom zijn ze anders gevraagd?”, klinkt het.

De komende dagen zullen de coalitiepartners hun meningsverschillen proberen te verzoenen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) annuleerde alvast zijn tweedaagse missie naar Wenen.