Rusland ziet af van olympische boycot

Rusland gaat de komende Winterspelen niet boycotten
AFP / F. Coffrini

Hoewel het Internationaal Olympisch Comité beslist heeft dat Russische atleten enkel onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de komende Winterspelen, gaat Rusland het tornooi niet boycotten. “We zullen sporters op geen enkele manier verhinderen deel te nemen”, belooft president Vladimir Poetin.

De beslissing van het IOC kwam er naar aanleiding van het ophefmakende rapport-McLaren, waarin een door de staat georganiseerd dopingsysteem werd blootgelegd. In eerste instantie onthield het Kremlin zich van commentaar, waardoor er al volop gespeculeerd werd over een mogelijke boycot van de Winterspelen.

Zo’n vaart zal het niet lopen, verzekert Poetin. “Rusland zal niet verhinderen dat Russische sporters die willen deelnemen aan de Winterspelen onder de olympische vlag, dat kunnen”, schept de Russische president duidelijkheid.

Beroep aangetekend

Vanuit de sportwereld wordt heviger gereageerd. Zo gaan 22 levenslang geschorste sporters in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne. Onder hen bevinden zich olympische kampioenen als Alexandr Zubkov (bobsleeën) en Alexandr Legkov (langlaufen).

Ze hebben het TAS gevraagd om voor de start van de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang een uitspraak te doen. Volgende week dinsdag komen alle betrokken partijen bovendien bij elkaar om een gezamenlijk standpunt in te nemen.

Ook in Zuid-Korea is men niet onverdeeld gelukkig met de beslissing van het IOC. «We denken dat het individueel toelaten van Russen de op één na beste beslissing is, maar niet de beste», reageert Lee Hee-Beom, hoofd van het organisatiecomité. Hij zal de Russische autoriteiten aansporen om “zoveel mogelijk atleten toe te laten” om deel te nemen aan de Spelen, die op 8 februari van start gaan.