Rocklegende Johnny Hallyday is overleden

Zanger Johnny Hallyday overleden
Foto AFP

Frankrijk rouwt om het overlijden van rocker Johnny Hallyday. De Franse zanger en acteur stierf in de nacht van dinsdag op woensdag aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 74.

In oktober 2016 werd bij de zanger longkanker vastgesteld en vorige maand werd hij nog enkele dagen in een ziekenhuis in Parijs opgenomen voor ademhalingsproblemen. “Hij is deze nacht heengegaan zoals hij zijn leven altijd geleid heeft, met moed en waardigheid”, meldt zijn vrouw Laeticia. “Tot het laatste moment heeft hij zich verzet tegen de ziekte die maandenlang aan hem vrat.”

Jeugdjaren

De zanger werd in 1943 in Parijs geboren als Jean-Philippe Smet. Hij had een Franse moeder en een Belgische vader, maar toen zij scheidden, voedde zijn tante hem op.

Al in zijn jonge jaren belandde hij in een artistieke omgeving. Hij was gefascineerd door rockmuziek en ‘The King of Rock and Roll’ Elvis Presley. Ook zanger, komiek en man van zijn nicht Lee Hallyday speelde een belangrijke rol in zijn leven. Hij spoorde de jonge Jean-Philippe aan om zijn muzikale dromen te volgen.

Franse hitlijsten

In de jaren 60 bracht hij als Johnny Hallyday zijn eerste album ‘Hello Johnny’ uit. Al snel verwierf de zanger bekendheid onder Franse jongeren en rockliefhebbers. Op 18-jarige leeftijd had Hallyday meer dan 35 nummers opgenomen en meer dan 1,6 miljoen platen verkocht. Vijftig jaar lang speelde hij dan ook een grote rol in de Franse pop- en rockmuziek. Zo stond de rocker meer dan veertig keer op nummer één in de Franse hitlijsten met nummers als ‘Pour moi la vie va commencer’ en ‘Que je t’aime’. Ook in België heeft de zanger heel wat fans. Zo was Hallyday een van de meest gevraagde zangers in concertzaal ‘Vorst Nationaal’.

Reacties

Het overlijden van de rocklegende lokt heel wat reacties uit. Zo schrijft Charles Michel dat het oeuvre van de zanger voor altijd in onze gedachten zal blijven. “Laten we ons deze ochtend allemaal een lied van Johnny Hallyway voor de geest halen. Een immens populaire artiest is niet meer”, aldus de premier.

Ook de Canadese zangeres Céline Dion reageert verslagen: “”Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, zijn geliefden en de miljoenen fans die hem decennialang aanbaden. Hij zal gemist worden, maar niet vergeten.”