Kwetsbare gezinnen kunnen honderden euro’s besparen op energiefactuur

Energiefactuur
Belga / E/ Lalmand

Bijna één derde van de Vlaamse gezinnen is niet bezig met de keuze van een energieleverancier, stelt het energieregulator Vreg. Vaak gaat het om kwetsbare gezinnen, die jaarlijks zo honderden euro’s te veel betalen op hun energiefactuur.

Ondanks de vele aandacht die er wordt besteed aan de energiefactuur en het succes van de V-test, waarmee consumenten het goedkoopste energiecontract kunnen vinden, blijkt dat 28% van de gezinnen niet bezig is met de zoektocht naar een goedkopere leverancier.

“Deze gezinnen hebben nog oude, vaak dure contractvoorwaarden of namen zomaar een contract over van ouders of van een vorige bewoner en nemen niet actief deel aan de energiemarkt”, aldus Sofie Lauwaert van Vreg.

252 euro besparen

Een groot deel van die groep bestaat uit kwetsbare gezinnen, zoals senioren, laaggeschoolden, mensen met een migratie-achtergrond of huurders. “Door te kiezen voor een goedkopere leverancier kunnen ze nochtans honderden euro’s per jaar besparen”, aldus Lauwaert. “In oktober ging het om een gemiddelde besparing van 252 euro op jaarbasis aan gas en elektriciteit.”

Dat zijn dan nog eens de gemiddelde cijfers. “Kwetsbare gezinnen kunnen vaak nog meer besparen. Vaak hebben ze nog oudere en duurdere standaardcontracten, of wonen ze in slecht geïsoleerde woningen”, klinkt het.

Om die families een duwtje in de rug te geven, lanceert Vreg een nieuwe flyer. Die maakte de regulator samen met Samenlevingsopbouw, Netwerk tegen armoede, het Vlaams Energieagentschap, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Steunpunt tot bestrijding van armoede.