VN-Mensenrechtenraad veroordeelt Myanmar wegens geweld tegen Rohingya

VN-Mensenrechtenraad veroordeelt Myanmar wegens geweld tegen Rohingya
VN-Mensenrechtenraad veroordeelt Myanmar wegens geweld tegen Rohingya

De VN-Mensenrechtenraad heeft het geweld en de verdrijving van honderdduizenden Rohingya uit Myanmar scherp veroordeeld. Drieëndertig landen stemden bij de speciale zitting van vandaag in Genève voor de resolutie, drie tegen en negen onthielden zich. Ze willen de repatriëring van de meer dan 620.000 mensen, die sinds eind augustus naar Bangladesh zijn gevlucht, en roepen Myanmar op hen het al decennialange geweigerde staatsburgerschap te verlenen. Een afgevaardigde van Myanmar noemde de resolutie een politieke inmenging, die een schending van de soevereinitieit van het land vormt.

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, had eerder op de dag al fel uitgehaald naar het geweld tegen de Rohingya door het Myanmarese leger. Myanmarese militairen hebben zich schuldig gemaakt aan moordpartijen op volwassen en kinderen en de verkrachting van vrouwen en meisjes. Mensen werden in hun huizen levend verbrand en scholen en moskeeën verwoest. De Hoge VN-commissaris wees ook op het weigeren van burgerrechten en geboorteaktes aan moslimkinderen. “Als men dit alles in overweging neemt, kan iemand dan nog zeggen dat hier geen elementen van genocide op tafel liggen?”, vroeg al-Hussein zich af.

In de resolutie bekrachtigen de raadsleden de eis van al-Hussein om een VN-delegatie in het land toe te laten, om zich ter plekke een beeld te vormen van de situatie. Tot dusver heeft Myanmar dat geweigerd.

Bron: Belga