Vervolging Rohingya mogelijk vorm van genocide

Vervolging Rohingya mogelijk vorm van genocide

De systematische, gewelddadige vervolging van het Rohingya-volk in Myanmar kan mogelijk gelijkgesteld worden met genocide. Dat heeft de Hoge VN-Comissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hoessein, vandaag gezegd bij de opening van een speciale zitting in Genève van de VN-Mensenrechtenraad gewijd aan het lot van de moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Volgens Zeid zijn veiligheidstroepen betrokken bij het (levend) in brand steken van mensen, het vermoorden van kinderen, het verkrachten van meisjes en vrouwen en het platbranden van scholen en moskeeën. De VN-Commissaris wees voorts op het toenemende aantal beperkingen dat de Rohingya’s wordt opgelegd in hun dagelijks leven, zoals het weigeren van burgerrechten en van geboorteaktes voor moslimkinderen.

Het is gebruikelijk dat de Hoge VN-Commissaris zich niet expliciet over de materie uitspreekt, aangezien dit soort besluiten door rechtbanken wordt genomen en de VN de plicht heeft, actief op te treden van zodra “volkerenmoord” als een vaststaand feit wordt beschouwd.

De vervolging van de Rohingya’s, door Myanmar beschouwd als illegaal in het land aanwezige Bengalezen, kende haar dieptepunt in augustus, toen regeringstroepen een heus militair offensief openden tegen de moslimminderheid in de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde wel nadat Rohingya-milities veiligheidsposten in het gebied hadden aangevallen. Als gevolg van het offensief vluchtten naar schatting meer dan 620.000 Rohingya’s naar het naburige Bangladesh.

Binnen de 47 leden tellende Mensenrechtenraad hebben verscheidene landen, waaronder Bangladesh en zelfs Saoedi-Arabië, een ontwerp van resolutie ingediend, waarin gesteld wordt dat bewijs voorradig is “dat wijst op misdaden tegen de menselijkheid”. Indien later vandaag de resolutie wordt goedgekeurd, zal Myanmar opgeroepen worden om VN-mensenrechtenonderzoekers en hulporganisaties in Rakhine toe te laten.

bron: Belga