Verhuis VS-ambassade in Israël – Trump zal zich woensdag uitspreken over verhuis Amerikaanse ambassade in Israël

De Amerikaanse president Donald Trump zal zich woensdag uitspreken over een mogelijke verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat zei zijn woordvoerster Sarah Sanders dinsdag in Washington. Volgens onbevestigde berichten zou Trump dit doen rond het middaguur lokale tijd in het Witte Huis. Trump had dinsdag met een hele schare staats- en regeringsldiers in het Midden-Oosten over het onderwerp gesproken. Het statuut van Jeruzalem is een van de meest omstreden kwesties in het Midden-Oostencoflict. Trump zou met een verhuis van de ambassade breken met het Amerikaanse beleid terzake. Trump zorgt met zijn onduidelijke intenties voor heel wat consternatie in de Arabische wereld. Jordanië heeft wegens de mogelijke plannen van de VS opgeroepen tot een spoedzitting van de Arabische Liga. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi wil bovendien dat de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag bijeenkomt met alle buitenlandministers.
De Saoedische koning Salman waarschuwde Trump in een telefoongsprek dat een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zonder een sluitende regeling voor de Palestijnen het vredesproces in het Midden-Oosten schade zou berokkenen en de spanningen in de regio verhogen. Een dergelijke “gevaarlijke stap” zou een provocatie van de moslims wereldwijd betekenen, zei de vorst volgens het Saoedische staatspersagentschap Spa.
De Israëlische regering daarentegen verwelkomende de plannen van de VS. De Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett zei in Bild van woensdag: “Zoals wij onze ambassades in Berlijn en Washington hebben, en niet in München en New York, moeten ook de ambassades in Jeruzalem zijn”. Gewelddadige reacties op een dergelijke stap schrikken Bennett, die tevens deel uitmaakt van het veiligheidskabinet van premier Benjamin Netanyahu, niet af. “Israël is sterk. Staten moeten niet capituleren voor gewelddadige bedreigingen, maar het juiste doen”, zei de minister.
De NAVO-bondgenoten Turkije, Duitsland en Frankrijk maanden de Amerikaanse president met hoogdringendheid aan Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël te erkennen.

bron: Belga