‘Vader van Erasmus’ en ex-eurocommissaris Manuel Marín overleden

'Vader van Erasmus' en ex-eurocommissaris Manuel Marín overleden
'Vader van Erasmus' en ex-eurocommissaris Manuel Marín overleden

Ex-eurocommissaris Manuel Marín is gisteren na een slepende ziekte overleden in Madrid. Dat bevestigt de Europese Commissie op Twitter. De Spanjaard was vooral bekend als de bedenker van het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus. Hij werd 68. De socialist Manuel Marín was in de jaren ’80 staatssecretaris voor relaties met Europa, en leidde Spanje zo in 1986 de Europese Gemeenschap, de voorloper van de EU, binnen. Tussen 1986 en 1999 bezette Marín verschillende postjes in de Europese Commissie, maar vooral als commissaris voor Onderwijs was de Spanjaard erg succesvol. Hij was de bedenker van het Europese Erasmusprogramma, waarmee studenten van over heel Europa op uitwisseling kunnen in de andere landen van de Unie. Intussen zijn al meer dan 9 miljoen Europese studenten op Erasmus geweest.

Na zijn Europese carrière was Marín van 2004 tot 2008 voorzitter van het Spaanse parlement.

De man overleed gisteren op 68-jarige leeftijd aan een slepende ziekte in de Spaanse hoofdstad Madrid. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat op Twitter in het Spaans weten “erg triest te zijn over het verlies van mijn vriend Manuel Marín. Een hoofdrolspeler in de Europese roeping van Spanje. Mijn diepste medeleven met de familie.”

Ook Guy Verhofstadt betuigt zijn medeleven op Twitter. “Triest om te horen dat Manuel Marín, de vader van het Erasmus-programma, gisteren is overleden. Een sterke pro-Europeaan en een inspiratie voor iedereen die gelooft in een kosmopolitische en open Europese samenleving”, aldus de voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement.

Bron: Belga