Trump draait beslissing terug van voorgangers om inheems land te beschermen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag memoranda ondertekend die twee federaal beschermde gebieden in de westelijke staat Utah inperken. Hij draait daarmee de beslissingen terug van twee van zijn voorgangers.
Het federaal beschermde deel van Bears Ears National Monument zal 85 procent krimpen tot 92.000 hectare. Het deel van Grand Staircase Escalante dat onder federaal toezicht staat, zal met ongeveer de helft afnemen.
Trump maakte zijn beslissing bekend in Salt Lake City, Utah. Hij zei dat vorige Democratische regeringen macht over het land gaven aan “verre bureaucraten” ten koste van lokale bewoners. Trump sprak van een federale overheid die “tragisch haar macht te buiten gaat” en dat het land federaal beschermd werd, “ondanks luid protest van het bestuur van de staat”.
Door de bescherming werd jagen, landbouw, recreatie en economische ontwikkeling beknot. Hij beweerde ook dat ze inheemse Amerikanen de rechten ontzegde over hun land, dat voor hen verbonden is aan eeuwenoude rituelen.
Verschillende organisaties hebben al wettelijke stappen ondernomen tegen de beslissing van Trump. Het Native American Rights Fund (NARF), dat inheems-Amerikaanse volkeren als de Hopi, Zuni en Ute Moutain Ute vertegenwoordigt, diende maandag al een klacht in om Bears Ears te beschermen, zegt NARF op zijn website. Het fonds zegt dat Trumps beslissing een aanval is op de vijf soevereine naties die diepe banden hebben met de regio van Bears Ears, en een schending van de grondwet.
De vijf stammen met banden met de regio zeggen dat ze die voor culturele en religieuze doeleinden gebruiken. Bescherming is nodig om diefstal van structuren, gebieden en objecten te vermijden.

bron: Belga