Sp.a vraagt dat Crevits plannen rond onderwijshervorming “fundamenteel bijstuurt”

Sp.a vraagt dat Crevits plannen rond onderwijshervorming "fundamenteel bijstuurt"

De Vlaamse socialisten vragen naar aanleiding van het Transbaso-onderzoek dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de plannen rond de hervorming van het secundair onderwijs “fundamenteel bijstuurt”. De modernisering zoals ze nu op tafel ligt versterkt de hiërarchie in het onderwijs alleen nog meer, vindt sp.a-onderwijsexperte Caroline Gennez. Het Transbaso-onderzoek toont aan dat het watervalprincipe nog altijd stevig verankerd blijft in het Vlaamse onderwijs. Voor de gemiddelde leerling is de maatschappelijke reputatie van een bepaalde richting belangrijker dan zijn of haar interesse of talenten in de keuze voor een bepaalde studierichting. Het idee dat kinderen beter starten in Latijn of ASO, om daarna nog te kunnen “zakken naar TSO of BSO”, leeft nog altijd.

De onderwijshervorming die minister Crevits uittekende, zal daar volgens Gennez maar weinig aan veranderen. Integendeel: die “versterkt de hiërarchie in het onderwijs nog”. Nu de hervorming is uitgesteld naar 2019 moet de minister de plannen grondig herzien, zegt ze. “Met deze striemend kritische adviezen kan de minister niet anders dan, in het extra jaar dat ze zichzelf kocht, terug aan de tekentafel gaan zitten met de onderwijspartners en de plannen fundamenteel bijsturen.” Daarmee zit sp.a op dezelfde lijn als oppositiepartner Groen, die ook vraagt om een bijsturing van de plannen.

Crevits moet ervoor zorgen dat “de modernisering van het secundair doet wat de hervorming origineel beoogde: leerlingen laten kiezen op basis van hun eigen talenten in plaats van maatschappelijke status van opleidingen”, besluit Gennez.

bron: Belga