OS 2018 – Russen vechten schorsing aan bij Internationaal Sporttribunaal TAS

OS 2018 - Russen vechten schorsing aan bij Internationaal Sporttribunaal TAS

Het Russische Olympische Comité (ROC) heeft een uurtje na de schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een beroepszaak aangekondigd bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne. “Onschuldigen straffen is onrechtvaardig en immoreel”, stelt het ROC. Volgens voorzitter Alexander Zhukov zullen de verbannen sporters zelf naar het TAS stappen om hun zaak te bepleiten. Hij is persoonlijk als IOC-lid geschorst vanwege zijn rol in de omvangrijke, door de staat geregisseerde dopingpraktijken bij onder meer de Winterspelen van Sochi 2014.
Het pakket aan strafmaatregelen van het IOC, dat alleen “schone” Russen op uitnodiging en met neutrale kleding en vlag bij PyeongChang 2018 aan het werk wil zien, kwam dinsdag keihard aan in de Russische sportwereld. De baas van de Russische schaatsbond noemde de IOC-schorsing “beledigend en vijandig”. “Dit zal de olympische beweging schade toebrengen.”
De voorzitter van de Russische bobsleebond was “geschokt” door het nieuws uit Lausanne. De preses van de curlingbond sprak van “een onprofessionele beslissing”. “Deze maatregelen zijn onder druk genomen.”

.

bron: Belga