Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi’s in Syrië of Irak

Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi's in Syrië of Irak

Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi’s jonger dan 12 jaar zouden zich momenteel in Syrië en Irak bevinden. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van cdH-parlementslid Georges Dallemagne, bericht La Libre Belgique. De meerderheid van de kinderen is jonger dan zes jaar. Ook al was het merendeel “blootgesteld aan geweld en mogelijk indoctrinatie”, de Belgische autoriteiten hebben geen kennis van “minderjarigen die betrokken waren bij geweld”, zegt de minister. De situatie lijkt problematischer voor kinderen die IS getraind heeft, ouder dan zes jaar, de zogenaamde ‘welpen van het kalifaat’, of voor jongeren die ter plaatse meerderjarig werden.

Sommige kinderen werden meegenomen door hun ouders naar het oorlogsgebied, anderen zijn ter plaatse geboren, soms als kind van een Belgische jihadi die is omgekomen. La Libre vernam bijvoorbeeld dat een van de Belgen die omkwam bij Amerikaanse bombardementen, twee kinderen achterliet, onder wie één van een Syrische vrouw. Omdat de jihadi in België geboren was, hebben zijn kinderen automatisch de Belgische nationaliteit.

Volgens Jambon “volgen het jeugdparket en de agentschappen jongerenwelzijn van de gemeenschappen alle minderjarigen op die terugkeren uit Syrië en Irak”. “Indien nodig kunnen de Local Task Forces (LTF) en de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC) hen ook opvolgen.”

bron: Belga