Motoren van ruimtesonde Voyager-1 voor het eerst in 37 jaar tot ontbranding gekomen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager-1, het eerste door mensenhanden gemaakte tuig dat de interstellaire ruimte heeft bereikt, heeft een nieuwe stunt achter de rug. De NASA is erin geslaagd voor het eerst sinds 37 jaar de met stof vervuilde motoren weer tot leven te brengen, zo heeft het tijdschrift New Scientist vandaag getweet. Gelanceerd in 1977 bracht de Voyager-1 een bezoek aan de planeten Jupiter en Saturnus. De sonde bevindt zich nu op achttien miljard km van ons en vliegt aan zeventien km per uur door de interstellaire ruimte. Bovendien slaagt het tuig er in nog steeds boodschappen naar ons te sturen.

Na veertig jaar beginnen de motoren die de Voyager-1 oriënteren en de antenne in de juiste richting houden het te begeven. De NASA besliste daarop de reservemotoren tot ontbranding te laten komen, nadat dit al 37 jaar niet meer was gebeurd.

Na 19 uur 35 minuten nagelbijten kwam het verlossende signaal dat het manoeuvre gelukt was. De Voyager-1 zal nu wellicht langer boodschappen kunnen sturen, tot ongeveer 2025.

Gezien het succes van de operatie wil de NASA vanaf 2020 volledig overschakelen op de reservemotoren en zal ze de stunt wellicht overdoen bij de eveneens in 1977 gelanceerde zustersonde Voyager-2, die zich ook al op pakweg 17 miljard km van ons bevindt.

bron: Belga