EU en NAVO willen nog nauwer gaan samenwerken

EU en NAVO willen nog nauwer gaan samenwerken

De NAVO en de Europese Unie willen hun “praktische samenwerking” nog versterken. De 29 NAVO-landen en de Europese Raad hebben daarover vandaag een plan van 32 punten goedgekeurd, die het pakket van 42 maatregelen van vorig jaar moet aanvullen. In het nieuwe ’32-puntenplan’ staat onder meer te lezen dat de NAVO en de EU hun gezamenlijke inspanningen om de mobiliteit van troepen over Europa nog te versterken in geval van crisis. De tekst werd vandaag tegelijkertijd goedgekeurd door de 29 NAVO-lidstaten en de Europese Raad. Europa en het bondgenootschap willen ook meer samenwerken in de operaties op zee – zoals op de Middellandse Zee, waar de EU en de NAVO op dit moment twee aparte missies leiden.

Ook terrorisme komt aan bod in de tekst. De Europeanen en de NAVO willen onder meer samen de campagnes van IS op sociale media aanpakken en militaire oefeningen beter coördineren.

“We maken dezelfde veiligheidssituatie mee, we worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen”, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg. “Daarom moeten we samen handelen.”

bron: Belga