Christine Keeler overleden, spilfiguur in Profumo-schandaal

De Britse Christine Keeler, die na de Tweede Wereldoorlog in een groot seks- en politiek schandaal verwikkeld was, is op 75-jarige leeftijd overleden. De partygirl van weleer leed al langere tijd aan een longziekte. Keeler overleed maandagavond in een ziekenhuis in het Zuid-Engelse Farnborough, zegt een van haar zonen dinsdag in de krant The Guardian.
De voormalige nachtclubdanseres was in de jaren zestig het middelpunt van het Profumo-schandaal. Ze droeg bij tot de val van de Britse premier Harold Macmillan. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog had Keeler zowel een verhouding met de Britse minister van Defensie John Profumo als met marineattaché Yevgeny Ivanov van de Sovjet-Unie.
De getrouwde Profumo moest in juni 1963 aftreden, nadat hij in het parlement had getuigd over zijn relatie met Keeler en haar banden met Ivanov. In oktober viel de regering-Macmillan.
“Ik was maar een negentienjarig meisje, dat een goede tijd had. Ik hield van iedere minuut”, zei Keeler, terugblikkend op het schandaal. Maar als ze geweten had wat er stond te gebeuren, was ze weggelopen – naar haar moeder, zei Keeler.

bron: Belga