AB InBev mag prijsstijging komen uitleggen bij Kris Peeters

AB InBev mag prijsstijging komen uitleggen bij Kris Peeters

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vraagt AB InBev om tekst en uitleg bij de prijsverhoging die de brouwer begin januari wil doorvoeren. Dat meldt zijn woordvoerster. “Dit is belangrijk voor zowel horeca als consumenten”, aldus woordvoerster Miet Deckers. Zij wijst er ook op dat de aankondiging er komt net nu bij de Europese Commissie een procedure loopt rond machtsmisbruik van de brouwer in België. De Leuvense brouwer maakte gisteren bekend dat het de prijs van zijn bieren, onder meer Leffe, Stella Artois als Jupiler, gemiddeld met 3,04 pct optrekt.

“Dat is bijzonder jammer en een bijzonder slecht signaal naar de horeca”, reageerde Horeca Vlaanderen gisteren al. Die raadt de cafébazen aan de prijsverhoging op korte- of middellange termijn door te rekenen aan de klant.

Voor de horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij en voor de grootdistributie, de winkelketens, 2,83 procent. De prijsverhoging geldt voor het hele assortiment. “Wij streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten, daarbij rekening houdend met de effecten van de inflatie”, aldus de brouwer gisteren.

Net vorige week beschuldigde de Europese Commissie de brouwer nog van misbruik van zijn dominante positie op de Belgische markt door de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Volgens de Commissie beperkt AB InBev al zeker sinds 2009 de concurrentie. Volgens een woordvoerster werd de beslissing over die prijsverhoging al genomen en gecommuniceerd nog voor de beslissing van de Commissie.

bron: Belga