3.500 euro om bos te creëren, 35.000 euro om bos te compenseren

3.500 euro om bos te creëren

Eigenaars die bereid zijn hun grond te bebossen, kunnen daarvoor per hectare 3.500 euro subsidie krijgen. Doen ze hetzelfde in het kader van de boscompensatie, dan gaat het om 35.000 euro per hectare. En dus wachten grondeigenaars af. Dat staat vandaag te lezen in De Standaard. In Vlaanderen is ontbossen in principe niet toegestaan en wordt bebossen ondersteund. Wie toch bomen rooit, moet dat compenseren, in natura of in geld. Dat compensatiemechanisme ligt allang onder vuur. Te veel geld, te weinig realisatie.

“Het vaak gehoorde excuus dat er geen grond beschikbaar is, klopt niet”, zegt Sander Jansens van adviesbureau Landmax. “Er zijn privé-eigenaars die bos willen aanplanten. Alleen kun je hen geen ongelijk geven dat ze wachten op een beter aanbod in het kader van compensatie.”

Volgens Jansens wachten grondeigenaars bewust af. Jansens: “Uitstel loont. In de praktijk komt er geen bos bij. Meer nog: het perverse is dat er eerst gekapt moet worden voor er bos geplant wordt.”

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) erkent dat deze kronkel “een remmende factor” kan zijn. De regelgevende gril kan verklaard worden doordat het om twee beleidslijnen gaat: de subsidie past in de bosuitbreiding, de compensatie in bosbehoud. Die zijn apart tot stand gekomen en blijken vandaag te botsen. Bovendien is het compensatiebedrag dit jaar opgetrokken en werd dat scenario aantrekkelijker.

Sander Jansens van Landmax pleit ervoor de subsidie op te trekken om het verschil kleiner te maken.

bron: Belga