Vroegere Jemenitische president gedood: partij ontkent

Vroegere Jemenitische president gedood: partij ontkent
Vroegere Jemenitische president gedood: partij ontkent

De vroegere Jemenitische president Ali Abdoellah Saleh (75) is gedood. Dit heeft het door de Houthi-rebellen gecontroleerde Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt, meldde tv-zender al-Masirah. Maar het bericht is al ontkend. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt het einde van de militie van het verraad en de dood van zijn leider (Ali Abdoellah Saleh) en een aantal van zijn misdadige elementen aan”, meldde de zender op gezag van een communiqué.

Op sociale media circuleren video’s waarop te zien is hoe militanten een deken gebruikten om een lichaam, lijkend op dat van het vroegere staatshoofd, op een pick-up te leggen.Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera hebben de Houthi’s vandaag de woning van Saleh in Sanaa gebombardeerd. Een andere versie is dat de Houthi’s die hebben opgeblazen nadat ze die hadden bestormd.

De partij van Saleh, het Algemeen Volkscongres, ontkent volgens al-Jazeera echter dat de ex-president gedood is. “Hij is levend en wel”, zei partijzegsman Abdek al-Siyaghi. Die beschuldigt de door de Houthi gecontroleerde media ervan “scenario’s in elkaar te draaien”.

Volgens het Algemeen Volkscongres blijft Saleh zijn troepen leiden in de gevechten met de Houthi’s. Die zouden de hoofdstad in grote mate controleren, zei een “in Sanaa gebaseerde activist” aan al-Jazeera.

Ook naasten van de vroegere president kunnen zijn dood niet bevestigen.

Bron: Belga