Juncker en May op zoek naar doorbraak in Brexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft deze middag de Britse premier Theresa May ontvangen voor een cruciaal onderhoud over de boedelscheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Intussen melden Britse media dat een compromis zou bereikt zijn over de toekomst van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, één van de grootste knelpunten in de brexit-onderhandelingen. Juncker en May bespreken tijdens een werklunch oplossingen voor de laatste obstakels in de onderhandelingen over de echtscheiding. Voor aanvang meldden Britse media dat een compromis in de maak is over de Ierse grenskwestie. De Britten zouden garanderen dat de regels en normen aan beide kanten van de grens blijvend op elkaar afgestemd zullen worden. Dat moet vermijden dat er na de brexit van eind maart 2019 opnieuw een 'harde grens' ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland.

May legde vandaag bij haar aankomst aan de zetel van de Europese Commissie geen verklaringen af. Een compromis over de Ierse grenskwestie zou een grote doorbraak betekenen. Vorige week verluidde al dat de Europeanen en de Britten op de goede weg zijn om een financiële schikking te bereiken. Daarnaast moeten ze ook nog een vergelijk vinden over de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië.

Na haar onderhoud met Juncker trekt May naar Europees president Donald Tusk. Eind volgende week beslissen Tusk, Juncker en de regeringsleiders van de 27 overige lidstaten of de gesprekken over de boedelscheiding voldoende opgeschoten zijn en het licht op groen kan voor de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties. Woensdag buigt de Europese Commissie zich al over die vraag.

bron: Belga