Amerikanen nooit zo verdeeld over geloofwaardigheid van de media

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikanen zijn nog nooit zo verdeeld geweest over het vertrouwen dat zij in hun grote media hebben. Dat moet blijken uit een maandag gepubliceerde studie door het onafhankelijke instituut Poynter. Volgens die studie heeft net niet de helft van de bevolking, 49 procent, in een bepaalde mate vertrouwen in de media. Dat vertrouwen zit vooral bij de achterban van de Democraten. Slechts 12 procent heeft het "volste vertrouwen" in de mediaconglomeraten, de andere 37 procent houdt het bij een "redelijk" vertrouwen.

Poynter kan zelf geen vergelijkingen maken, aangezien het de eerste studie van die aard is van het instituut. Maar steunend op gegevens van Gallup, een ander onderzoeksinstituut, gaat het met het mediavertrouwen weer bergop: in 2003 zat dat cijfer op 54 procent, vorig jaar kelderde het tot 32 procent om dit jaar weer te stijgen tot 41 procent.

Niet toevallig liggen de cijfers van Democraten en Republikeinen mijlenver uit elkaar: van eerstgenoemde politieke familie vertrouwt 74 procent de massamedia, van laatstgenoemde - de aanhang van de door de pers fel gekastijde president Donald Trump - amper 19 procent. Dat verschil in perceptie is nog nooit zo groot geweest, stelt Poynter.

Bron: Belga