Noord-Korea belooft “verschrikkelijke vergelding” voor legeroefening VS-Zuid-Korea

De geplande militaire oefeningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten zullen “hun zelfvernietiging nog bespoedigen”. Dat heeft Noord-Korea zondag verkondigd, een dag voor de gezamenlijke oefeningen beginnen. Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot van Washington en rekent op militaire assistentie van de VS om het land te beschermen tegen zijn noordelijke buur. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten houden geregeld gezamenlijke oefeningen, wat het regime in Pyongyang telkens furieuze reacties ontlokt. Aan de training die maandag begint en vijf dagen duurt, nemen meer dan 230 oorlogsvliegtuigen en 12.000 soldaten deel. Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea zei in een verklaring dat de training de “volledige vernietiging” van Noord-Korea tot doel heeft. “De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsstokende legermarionetten moeten in gedachten houden dat hun escalerende provocatie en toenemende aantal misdaden alleen maar zullen leiden tot een nog verschrikkelijkere vergelding en hun zelfvernietiging zal bespoedigen”, staat in de verklaring te lezen.
De waarschuwing komt er een dag nadat het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken fors gesteld had dat de Amerikaanse regering om een kernoorlog “smeekt”.
Vorige week nog voerde Noord-Korea een nieuwe rakettest uit. Pyongyang maakte zich sterk dat het in staat was om het Amerikaanse vasteland te treffen. De bewering van Noord-Korea doet de onrust over het nucleaire arsenaal van de communistische staat nog toenemen en zette de Amerikaanse staat Hawaï er prompt toe aan voor het eerst sinds de Koude Oorlog zijn nucleaire alarmsirene te testen.

bron: Belga