Moedertaal in gemeenschapsonderwijs - Initiatief van GO! over gebruik thuistaal mogelijk strijdig met taalwetgeving

door
Belga
Leestijd 2 min.

De plannen van het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) rond het gebruik van de thuistaal op school zijn mogelijk strijdig met de taalwetgeving. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vandaag gezegd op VTM Nieuws. Over de leidraad van het GO! rond het gebruik van de thuistaal op school is de voorbije week al heel wat gezegd en geschreven. Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. "Ik ben geschrokken van de brutaliteit van sommige reacties", zei Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! daarover in De Zevende Dag. Zij hamert erop dat het Nederlands in het gemeenschapsonderwijs absoluut de onderwijstaal blijft, maar dat de thuistaal kan dienen als "positieve opstap" en dat het voorstel gebaseerd is op onderzoek.

Regeringspartij N-VA toonde zich de voorbije dagen al bijzonder kritisch over de plannen van het GO! . Vlaams minister-president Geert Bourgeois doet er nu nog een schepje bovenop. "Ik denk dat de nota van het GO! goedbedoeld is, maar het aanbrengen van opschriften boven klaslokalen in andere talen en het opdelen van klassen in homogene taalgroepjes is strijdig met de taalwetgeving", zei Bourgeois in de nieuwsstudio van VTM.

Dat een Turkse leerling al eens iets in het Turks uitlegt aan zijn klasgenootje of dat er op de speelplaats onderling al eens Arabisch gesproken wordt, vormt volgens Bourgeois geen probleem. "Ik wil ook geen taalpolitie", aldus Bourgeois. Maar leerlingen bijvoorbeeld voor groepsopdrachten onderbrengen in aparte taalgroepjes is voor Bourgeois een brug te ver en "in strijd met de taalwetgeving".

Bourgeois betreurt ook het schrappen van het klasgemiddelde of de mediaan in meer en meer scholen. "We moeten onze kinderen ambitie bijbrengen. We moeten de laat hoog durven leggen. We hebben maar één troef in onze samenleving en dat zijn onze hersenen. Als we nu de lat lager gaan leggen, zullen we daar over 20 jaar de prijs voor betalen. We kijken op naar mensen in de sport die de lat hoog leggen, of naar mensen in de muziek- of kunstwereld. En in onderwijs zouden we plots de lat niet meer hoog mogen leggen", aldus nog Bourgeois.

bron: Belga